BLOG

Dicționar cu termeni din golf pentru începători și NON jucători

Ce termeni din golf vă produc confuzie ? 

Îmi aduc aminte de începuturile mele în jocul de golf când nu știam nimic despre acest sport și acești termeni din golf mă derutau pur și simplu. Nu înțelegeam nimic din ce auzeam și a durat o perioadă destul de lungă până am învățat cuvintele cele mai folosite din jocul de golf.

Nu sunt multe dar nici puține așa că am să descriu în acest articol ce înseamnă fiecare. Te va ajuta în caz că te gândești să practici jocul de golf sau dacă iei lecții deja atunci vei înțelege mai ușor explicațiile profesorului tău.

Termeni din golf pentru începători și NON jucători

Golf = jocul de golf este un sport în care jucătorii folosesc diferite crose de golf pentru a lovi o minge care să ajungă într-o anumită gaură din cât mai puține lovituri.

types-golf-clubs

Crosa de golf = crosa este folosită în jocul de golf pentru a lovi mingea de golf. Fiecare crosă este compusă din shaft care este tija la capătul căreia se află un grip ( partea de care prindem crosa cu mâinile ) și capul crosei partea care lovește mingea.

Tipuri de crose: Driver face parte din categoria woods și se folosește pentru distanțe foarte lungi;  iron’s au diferite unghiuri și lungimi ale tijei  ( care înseamnă distanțe diferite de parcurgere a mingii )  și sunt cele mai folosite pe terenul de golf; iron-urile conțin și o sub categorie – wedge; hybrid care combină elemente de wood – iron și se folosește tot pentru distanțe lungi; putter este crosa care se folosește pe green ( vezi mai jos ce este green ) pentru a introduce mingea în gaură.

Un jucător poate să joace pe terenul de golf cu 14 crose la alegere.

Descrierea unui traseu de golf

Teren de golf = spre deosebire de alte sporturi cu mingea, jocul de golf, se poate juca doar pe un teren de golf care are diferite forme de relief menite să împiedice și să încurce jucătorii. Un teren standard are 18 trasee cu 18 găuri, câte una pentru fiecare traseu dar sunt și terenuri de 9 găuri respectiv 6 găuri ( acestea din urmă sunt terenuri pentru a învăța jocul de golf ). În România avem 8 terenuri de golf din care doar unul singur cu 18 trasee, vezi care sunt acestea AICI.

water-04-00389-g001-1024

  1. tee box = locul din care se execută prima lovitură
  2. water hazard = orice tip de apă ( lac, mare, ocean, canal, râu )
  3. rough = este partea cu iarbă neîngrijită de lângă fiecare traseu
  4. cart path = drum special pentru mașinuțe de golf
  5. bunker = suprafață/locație cu nisip aflat pe terenul de golf
  6. water hazard ( vezi punctul 2 )
  7. fairway = suprafața de iarbă îngrijită pe care se joacă
  8. green/putting green = suprafața de iarbă special pregătită care conține o gaură și un steag; pe această suprafață se folosește putterul pentru a introduce mingea în gaură.
  9. pin/flag = steag
  10. hole = gaură

.

Hole in one, Albatros, Eagle, Birdie, Par, Bogey, double bogey

Vă spuneam mai sus că un teren de golf standard are 18 trasee ceea ce înseamnă că jucătorul trebuie să parcurgă cele 18 trasee de fiecare dată când joacă golf. Dacă terenul are 9 trasee atunci le va parcurge de două ori, respectiv dacă are 6 găuri atunci le va parcurge de 3 ori.

Fiecare traseu are prestabilit ( de către designerul terenului ) un număr de lovituri pe care un jucător trebuie să le execute. Aceste lovituri prestabilite se numesc PAR iar un teren are trasee cu PAR 3, PAR 4, PAR 5 și foarte rar PAR 6.

Hole in one sau As ( Ace ) – este lovitura pe care o visează toți jucătorii de golf fie amatori sau profesioniști și înseamnă introducerea mingii în gaură dintr-o singură lovitură. Mai jos un TOP 10 al acestor lovituri.

Albatros sau double eagle – înseamnă introducerea mingii în gaură cu trei lovituri mai puțin decât PAR-ul traseului. La un PAR 5 ai făcut Albatros dacă ai introdus mingea în cupă din două lovituri.

Birdie – înseamnă introducerea mingii în gaură cu o lovitură mai puțin decât PAR-ul traseului

Bogey – introducerea mingii în gaură cu o lovitură mai mult decât PAR-ul traseului. La un PAR 4 introducerea mingii din 5 lovituri în gaură înseamnă Bogey.

Double Bogey – introducer mini în gaură cu două lovituri mai mult decât PAR-ul terenului

 

Alți termeni din golf folosiți

Back Nine – a doua parte de 9 trasee de pe un teren cu 18 trasee

Ball Marker – este un obiect cu care se marchează poziția mingii pe suprafața de green

golfcaddie-93247885

Golf Caddie și jucătorul de golf

Caddy/Caddie – coechipierul jucătorului de golf care are rolul de a căra crosele pe teren, curăța crosele după fiecare lovitură, ajută jucătorul cu sfaturi. Acesta trebuie să fie un strateg și un cunoscător foarte bun al jucătorului de golf.

Cart/Buggy – vehicul electric de dimensiuni mici care transportă jucătorii pe terenul de golf

Driving Range – zona în care jucătorii se antrenează , teren de antrenament

Fore – pune mâinile în cap și fugi :). Fore este termenul folosit pentru a anunța alți jucători aflați pe teren de faptul că o minge de golf se îndreaptă către ei.

Green Fee – taxă de joc, suma de bani pe care jucătorul o plătește pentru a avea acces pe terenul de golf

Gimme – o lovitură de putter pe care un alt jucător o consideră ușor de introdus în gaură și comunică ,, gimme ” ceea ce înseamnă că se poate ridica mingea fără a o mai introduce dar se adaugă la loviturile totale. Este nepoliticos să ceri un ,, gimme ,, afirmat1ia trebuie să vină de la jucătorul advers.

Handicap – este o numerotare numerică a nivelului jucătorului de golf. Cu cât handicapul ( HCP-ul ) este mai mare cu atât jucătorul este mai începâtor. Cu cât hcp-ul este mai mic cu atât jucătorul este mai experimentat sau mai bun. Numerotarea handicapului fiecărui jucător începe de la 54 ( sau de la 36 ) până la 0,1. Handicap 54 înseamnă că ai trei lovituri în plus la fiecare traseu față de PAR.

Out of Bounds  OOB – este suprafața aflată în afara ariei de joc delimitată prin bețe albe de unde nu se poate juca mingea

Swing – golf swing – mișcarea specifică jocului de golf, vezi mai jos cum arată un swing perfect.

Concluzie 

Am încercat cu acest articol să îți fac mai ușoară înțelegerea unor anumiți termeni din golf. Fie că ești la început de drum în jocul de golf sau poate doar vrei să mergi la câteva evenimente cu golf, cele scrise mai sus te vor ajuta enorm.

Atât pentru azi – Joc bun să aveți

Călin Păcurar – www.golfinromania.com

Facebook sau Linkedin sau Twitter sau Instagram

GIR_Fb-pp

4 terenuri de golf pe care să joci în Costa Brava dar și sfaturi, recomandări, impresii – SPANIA

De curând am revenit din vacanța de vară în care am fost alături de familie și sunt tare nerăbdător să scriu impresiile și recomandările mele, atât despre călătoria în sine cât mai ales despre cele 4 terenuri de golf pe care am jucat.

Am ales anul acesta ca și destinație, Costa Brava, dintr-un motiv foarte simplu: fetița noastră, Anastasia are 8 luni 🙂 și am vrut neaparat să zburăm din Oradea direct către destinația de vacanță. Cursa Oradea – Girona fiind în acest caz alegerea ideală de zbor. Continue reading

UAMT GOLF CUP 2017

A trecut ceva timp de la ultimul concurs organizat pe terenul de la King’s Land Golf Club și pentru că în luna august nu sunt prea multe evenimente și concursuri de golf am zis că e perioada perfectă, chiar dacă unii dintre voi poate sunteți plecați în vacanță.

De la 1 iulie a fost schimbat managementul și administrarea terenului King’s Land Golf Club dar despre asta am să vă povestesc într-un articol viitor, aici pe www.golfinromania.com Continue reading

Primul club de golf indoor din România realizat în colaborare cu TRACKMAN

Sunt foarte entuziasmat să vă anunț de faptul că undeva la mijlocul lunii iulie se va deschide în Balotești ( aprox 10 km de la Aeroportul Otopeni ) pe drumul național 1, primul club de golf indoor din România realizat în colaborare cu TRACKMAN. Deschiderea se dorește a fi una ,, SOFT OPENING ,, urmând ca în luna septembrie să aibe loc deschiderea oficială. Continue reading

Experiența călătoriei la un concurs de golf cu noul BMW 520d – powered by BMW Grup West Premium Oradea

Dilema jucătorului de golf 15727033_1809267999313748_2966773184100451121_n

Probabil că una din cele mai mari preocupări ale unui pasionat de golf este partea de logistică adică mai bine spus de transport.

Mergi cu avionul sau mergi cu autoturismul ? Dacă ne referim la avion pentru călătoriile în România e destul de greu să faci asta dar nu imposibil: București – Timișoara, Oradea – București, Cluj – București, Iași – București, plus sensurile invers sunt variantele de zbor din țara noastră. Avem terenuri în toate zonele amintite mai sus deci nu văd de ce nu ați alege să mergeți la golf cu avionul. Continue reading

1 an de blogging pe Golf în România

LA MULȚI ANI Golf în România – www.golfinromania.com

Primul an e mai greu nu e așa ? Da, azi 13 iunie 2017 Golf în România împlinește un an de zile, fix acum un an am lansat pagina www.golfinromania.com unde găsești informații și noutăți despre concursuri, profesori, echipamente și despre tot ce înseamnă jocul de golf din țara noastră.

Munca efectivă a început cu alte 5 luni mai devreme iar cel mai greu mi-a fost să culeg informații corecte despre realitatea golfului Românesc, exact așa cum este ea cu bune dar și cu rele.  Continue reading

Despre CAV și Romanian Golf Hall of Fame

Toată săptămâna trecută am stat cu ochii pe toate prognozele meteo să văd ce  vreme urmează să fie în ziua concursului CAV Memorial, din weekendul care tocmai a trecut.

Am pornit de acasă pregătit de o vreme cel puțin la fel de ploioasă ca și cea de la ,, Rotary Golf Charity Cup”: rain cover pentru bag-ul de golf; prosop suplimentar pentru a șterge grip-urile croselor; pantofi cu spikes pentru a împiedica alunecarea; umbrelă; tricou de schimb; geacă specială pentru protecție împotriva vântului și a ploii. Continue reading

Scroll to top
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial